Veel gestelde vragen

De meest gestelde vragen over de aankoopmakelaar

De NVM-makelaar behartigt alleen úw belang. De meeste mensen weten niet dat een makelaar alleen voor de koper óf verkoper van hetzelfde huis mag optreden. De NVM ziet daar gelukkig streng op toe. Toch raden wij u aan ook zelf goed op te letten als u een huis gaat kopen of verkopen. 

Aankoopmakelaar of verkoopmakelaar?

Een NVM-makelaar werkt bij de transactie van een huis nooit voor twee partijen tegelijk. Dat zou namelijk niet correct zijn. Afhankelijk van of u een makelaar nodig heeft voor het kopen of verkopen van een huis, spreken we van een aankoopmakelaar of verkoopmakelaar. Natuurlijk kan een NVM-makelaar de ene keer aankoopmakelaar zijn en de andere keer verkoopmakelaar, want zowel van aankoop als verkoop heeft hij veel verstand. Maar hij zal dit dus nooit doen bij één en hetzelfde huis.  

Wat bespaar ik als ik een huis koop met behulp van een eigen aankoopmakelaar?

Door deskundigheid, ervaring en marktkennis bespaart een aankoopmakelaar voor u geld, energie, tijd en niet te vergeten zorgen wij als aankoopmakelaar voor een zorgeloze aankoop van uw nieuwe huis. 

Bezichtigen kan ik zelf, maar kan ik een makelaar inschakelen die voor mij onderhandelt?

In overleg zal dit zeker tot de mogelijkheden behoren. Op het moment dat u uw droomhuis heeft gevonden, zullen wij het huis gaan opnemen en u informeren en adviseren over de belangrijke aspecten. 

Wanneer moet ik mijn aankoopmakelaar betalen?

Over het algemeen wordt er afgerekend op de datum dat u eigenaar van het huis wordt. Werkelijk gemaakte kosten (bijvoorbeeld van een bouwkundige keuring) worden uiteraard wel in rekening gebracht, ook als u het huis niet koopt.

Kan ik de kosten van mijn aankoopmakelaar meefinancieren?

Ja, dat is mogelijk. Deze kosten zijn echter niet aftrekbaar. De hoogte van het te verstrekken hypotheekbedrag dient uiteraard wel toereikend te zijn. 

Kan mijn aankoopmakelaar taxeren voor de financiering van mijn huis?

Nee, de taxatie voor de financiering dient te geschieden door een makelaar/taxateur die onafhankelijk is, dus een makelaar die niet betrokken is geweest bij de aan- of verkoop van het huis. 

Kan ik mijn aankoopmakelaar inschakelen voor de aankoop van een huis dat niet te koop staat bij een NVM-makelaar?

Ja, dat kan. Bij iedere huis dat te koop wordt aangeboden, kunnen wij voor u bemiddelen. 

Kan ik een eerste bezichtiging alleen doen?

Natuurlijk kan dat. De eerste indruk is belangrijk. Als het huis u bevalt gaan wij graag mee voor een tweede bezichtiging. Vervolgens bespreken we samen alles met betrekking tot het pand en bepalen we gezamenlijk het te volgen traject. 

Als er een verkoopmakelaar is, heb ik dan toch een aankoopmakelaar nodig?

De makelaar die het huis in de verkoop heeft, behartigt de belangen van de verkoper. Hij of zij mag u dus niet helpen bij het te volgen onderhandelingstraject. U doet er goed aan om zelf een aankoopmakelaar in te schakelen. Een aankoopmakelaar is deskundig, heeft kennis van de plaatselijke markt en het belangrijkste: hij behartigt úw belangen. Ondanks de informatieplicht van de verkopende partij, heeft de koper ook een onderzoeksplicht. Als aankoopmakelaar kunnen wij u daarbij helpen.

Wat doet de aankoopmakelaar nog meer?

Op de dag van de overdracht (transport bij de notaris) zullen wij samen met u uw nieuwe huis kunt inspecteren. Is deze inspectie niet in orde dan zullen we actie ondernemen voordat de akte wordt getekend bij de notaris. Daarnaast worden tijdens deze inspectie ook de meterstanden voor gas, licht en water opgenomen. Zijn er problemen nadat u de sleutel van uw nieuwe huis heeft ontvangen, dan kunt u altijd bij ons terecht voor advies.  

Bron: NVM